10 overraskende bruksområder for eddik i hjemmet

Eddik er en rimelig og allsidig ingrediens som kan brukes til mye mer enn bare matlaging. Den kan faktisk være en nyttig hjelper i mange daglige oppgaver i hjemmet.

Her er ti overraskende bruksområder for eddik som du kanskje ikke visste om.

1. Rengjøring av vinduer

Eddik er utmerket for å få vinduene skinnende rene. Bland like deler eddik og vann i en sprayflaske. Spray på vinduene og tørk av med en mikrofiberklut. Dette vil fjerne flekker og etterlate vinduene blanke uten striper.

2. Fjerning av kalkavleiringer

Kalkavleiringer på kraner og dusjhoder kan være vanskelige å fjerne. Fukt en klut med eddik og pakk den rundt kranen eller dusjhodet. La den sitte i noen timer før du tørker av. Eddiken løser opp kalken og gjør rengjøringen enkel.

3. Frisk opp kjøleskapet

For å fjerne dårlig lukt i kjøleskapet kan du sette en skål med eddik i kjøleskapet i noen timer. Eddiken vil absorbere lukt og etterlate kjøleskapet friskt. Du kan også tørke av innsiden av kjøleskapet med en blanding av eddik og vann for å fjerne lukt og bakterier.

4. Rengjøring av mikrobølgeovn

Eddik kan hjelpe deg med å rengjøre mikrobølgeovnen uten mye skrubbing. Fyll en bolle med like deler vann og eddik, og sett den i mikrobølgeovnen. Kjør mikrobølgeovnen på høy i fem minutter. Damp fra eddikblandingen vil løsne skitt og matrester, slik at du enkelt kan tørke det bort med en klut.

5. Fjerne uønskede lukter

Har du uønskede lukter i hjemmet, kan eddik være løsningen. Plasser skåler med eddik rundt i rommet hvor det lukter vondt. Eddiken vil absorbere lukten. Dette fungerer godt i rom med røyklukt eller etter matlaging.

6. Mykgjøring av tøy

Eddik kan brukes som en naturlig tøymykner. Tilsett en halv kopp eddik i skyllemiddelbeholderen på vaskemaskinen. Eddiken vil mykgjøre tøyet og fjerne rester av vaskemiddel. Ikke bekymre deg for lukten – den forsvinner når tøyet tørker.

7. Fjerne flekker fra tepper

Eddik kan være effektiv til å fjerne flekker fra tepper. Bland like deler eddik og vann, og påfør blandingen på flekken. La det sitte i noen minutter, og skrubb forsiktig med en børste. Tørk deretter med en ren klut. Gjenta om nødvendig.

8. Rengjøring av kaffetrakter

Kalk og kaffeoljer kan bygge seg opp i kaffetrakteren og påvirke smaken på kaffen. Kjør en blanding av like deler eddik og vann gjennom kaffetrakteren en gang i måneden. Skyll godt med rent vann etterpå for å fjerne eddiksmaken.

9. Fjerning av klistremerkere og etiketter

Har du slitt med å få av klistremerker eller etiketter? Fukt området med eddik, og la det virke i noen minutter. Eddiken vil løsne limet, slik at klistremerket enkelt kan fjernes. Dette fungerer også for limrester.

10. Rengjøring av oppvaskmaskin

For å holde oppvaskmaskinen ren og luktfri kan du kjøre en tom maskin med en kopp eddik i bunnen. Bruk et langt vaskeprogram med høy temperatur. Eddiken vil fjerne fett, matrester og lukt, og etterlate oppvaskmaskinen skinnende ren.

Avsluttende ord

Eddik er en rimelig og effektiv løsning for mange rengjøringsoppgaver i hjemmet. Prøv disse ti bruksområdene, og se hvor nyttig eddik kan være. Med en flaske eddik i skapet har du alltid en allsidig rengjøringsmiddel tilgjengelig.

Add Comment